Face It blir Eger Clinic Sandvika. Les mer her!

Behandling av hyperpigmentering | Eger Skin Clinic

Hyperpigmentering & mørke flekker

Hyperpigmenteringer og mørke flekker oppstår som regel av solskade, men det kan også være andre grunner til at pigmenteringer oppstår i huden.

Behandling av hyperpigmenteringer og mørke flekker

Hyperpigmenteringer og mørke flekker oppstår som regel i ansiktet eller på hender da dette er områder som er ekstra utsatt for soleksponering. Men det kan også oppstå på andre områder og av helt andre grunner enn solskade.

Pigmentering er en fellesbetegnelse for mørke flekker eller brune prikker i huden. Ved hjelp av Visia 3D hudanalyse kan vi også se pigmenteringer som enda ikke har kommet opp til overflaten og på denne måten arbeide forebyggende mot brune flekker.

Våre utdannede spesialister hjelper deg med å skreddersy en behandling for akkurat deg. Booke en time for konsultasjon så er du i gang!

Du finner en oversikt over behandlingene vi tilbyr for hyperpigmenteringer og pigmentflekker nedenfor.

BOOKING Kontakt

Hyperpigmenteringer oppstår når et kluster med hudceller overproduserer cellene som utgjør hudtonen din.

Hyperpigmentering er en vanlig hudlidelse og er helt ufarlig, men noen ønsker å fjerne flekkene av kosmetiske grunner.   

Ulike typer flekker
Pigmentflekker er gjenkjennelig ved at flekkene er usymmetriske og ofte plassert i ansiktet.

Disse deles inn i tre forskjellige grupper:

 • Epidermal: Har en mørkebrun farge og en veldefinert kant
 • Dermal: Har en lysebrun eller blåaktig farge og en uskarp kant
 • Blandet: Den vanligste av de tre, med både blå og brune flekker

Overdreven soleksponering eller slurv med solfaktor er den vanligste årsaken til pigmenteringer. Pigmenteringer har derfor fått kallenavnet «solflekker».

Andre årsaker til hyperpigmenteringer er:

 • Genetiske faktorer. Over 33% av mennesker med hyperpigmenteringer har familiemedlem med samme tilstand.
 • Prevensjonsmidler. Noen prevensjonsmidler inneholder det kvinnelige kjønnshormonet østrogen, og det er sett sammenhenger mellom pigmenteringer og økte nivåer av østrogen. Hormonet finnes blant annet i noen typer p-piller.
 • Hormoner. Som nevnt ovenfor har østrogen en innvirkning på hyperpigmenteringer og er derfor også vanligere hos kvinner i overgangsalderen.
 • Graviditet. I siste trimesteren øker produksjonen av et hormon som kan øke sjansen for  hyperpigmenteringer.
 • LED-skjermer. Strålingen fra skjermen du sitter foran akkurat nå på mobilen eller laptopen, men også TVen hjemme, kan forårsake pigmentering.
 • Solarium. UV-lyset fra solarium er også skadelig for huden og kan gi samme negative effekt som vanlig sollys.
 • Hudpleieprodukter. Ja, du leste riktig. Noen hudpleieprodukter gjør huden ekstra sårbar og mottakelig for solskader. Dette er også grunnen til noen hudpleieprodukter som blant annet Retinol kun skal brukes på vinterhalvåret.

Hyperpigmenteringer er lysebrune, mørkebrune og/ eller blåaktige flekker eller fregnelignende flekker på huden din. De er alltid flate og noen ganger kan flekkene bli røde eller betente. Personer med lyse hudtoner er ofte mer utsatt for tilstanden.

Mørke flekker oppstår ofte på følgende områder:

 • Skuldrene og overarmene
 • Pannen, kinnene, nesen og overleppen
 • Begge kinn og eller nese
 • Kjevelinjen
 • Nakke: Hos personer som er 50 år eller eldre kan mørke flekker ofte ses på hender, ansikt, bryst og andre deler av kroppen som vært eksponert for sollys gjennom årene

Ja, det kan du faktisk.

For å forebygge hyperpigmenteringer er det viktig at du bruker dagkrem med solfaktor, også på vinterstid, særlig om du jobber fremfor en PC-skjerm eller utendørs. Det er også viktig at du unngår overdreven soling og solarium.

D-vitamin kan også forebygge hyperpigmentering, enten som tilskudd eller ved å spise mat som inneholder vitaminet. Eksempler på mat som inneholder D-vitamin er egg, fet fisk, meieriprodukter, appelsinjuice og sopp.

Pigmentflekker er ikke tegn på kreft, men det er kreftvarianter som ligner på pigmenteringer eller mørke flekker.

Ja, det er fullt mulig at hyperpigmenteringer forsvinner av seg selv. Du kan også behandle disse flekkene hjemme med hudpleieprodukter som inneholder salicylsyre eller A-vitamin (retinol).

Nei, leverflekker og pigmentflekker er ikke det samme, og behandles på ulike måter.

Det er mulig å få fjernet leverflekker hos en lege som utfører laserbehandlinger, men du vil trenge henvisning fra fastlegen din, som betyr at du mest sannsynlig ikke får fjernet det på dagen.

Dersom du ønsker å fjerne leverflekker på en hudklinikk er dette en rask og relativt rimelig behandling.

Green Peel

Green Peel kombinerer det beste fra naturen med det beste fra den medisinske verden. Behandlingen Green Peel 2 Energy har effekt på pigmentflekker, rynker, porer og akne. Green Peel gir umiddelbar effekt og er enkel å bruke.

Laserbehandling IPL

Teknologien til IPL gir deg en effektiv og sikker laserbehandling mot pigmentflekker. Behandlingen brukes også til fjerne sprengte blodkar og redusere størrelsen på porer.

Dermapen Lightening Peel + LED-lysterapi

Dermapen Lightening Peel er en av våre absolutt bestselgende behandlinger. Dermapen er en automatisert microneedling behandling som stimulerer huden til å regenerere og reparere seg selv, og som dermed danner en yngre, friskere og glattere hud. Behandlingen kombineres med aktive hudpleieprodukter som tilpasses din hudtype.

Kombinasjonen av Dermapen, Lightening Peel og LED-lys er en effektiv behandling for deg som ønsker å redusere pigmentflekker.

PRX-T33

PRX-T33 peeling er den nye generasjonens TCA-peel for alle ulike hudtyper og aldre. Den kan dessuten benyttes gjennom alle årstider med de samme gode resultatene. Behandlingen stimulerer og gjenoppliver hudvev i de dypere hudlagene. Kan med fordel kombineres med Dermapen for enda bedre og raskere resultater.

PRX-T33 Peeling er godt egnet til alle hudtoner og kan brukes året rundt.

Mesoterapi Age Defense 30+

På Eger Skin Clinic har vi utviklet egne Meso-behandlinger som både motvirker og korrigerer hyperpigmenteringer. Mesoterapi er en blanding av aktive ingredienser som injiseres punktvis under huden med kanyle.

Usikker hvilken behandling som er best egnet for deg?

Ta gjerne kontakt med en av våre klinikker hvis det er noe lurer på. Vi er her for å hjelpe.

"*" obligatorisk felt

Hvilken klinikk ønsker du å kontakte?*
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Eger Skin Clinic har hatt ulovlig markedsføring av botulinum toksin på sine nettsider i en periode og er pålagt av Legemiddelverket å formidle korrekt informasjon.

Botulinum toksin er godkjent til behandling av rynker i panne og ytre kant av øyne når disse har en viktig psykologisk innvirkning for pasienten, kronisk migrene og vedvarende alvorlig aksillær hyperhidrose som forstyrrer daglige gjøremål. ESC har tidligere markedsført behandlinger som er ikke er godkjente bruksområder hvor bivirkninger og risiko er lite kjent eller ukjent.

LEVERANDØRERHold deg oppdatert!

Meld deg på nyhetsbrevet og motta de nyeste artiklene om hudhelse og spennende kampanjer. Du kommer til å elske det!