Face It blir Eger Clinic Sandvika. Les mer her!

Hvordan fjerne føflekker? | Eger Skin Clinic

Hvordan fjerne føflekker?

De fleste av oss har føflekker, men ikke alle er farlige. Så når bør du egentlig fjerne en føflekk? Endringer i størrelse, form eller farge er vesentlig å legge merke til. En føflekk som vokser, endrer form, får ujevne kanter eller endrer farge bør undersøkes av en hudlege. Føflekker som klør, blør eller blir såre kan også være tegn på problemer.

Hvordan fjernes en føflekk hos lege?

Ved mistanke om føflekkreft (malignt melanom) undersøkes all hud, flekker og føflekker grundig. Vi gjør en generell vurdering av antall føflekker, størrelse, konfigurasjon og grad av solskade på huden.

Å fjerne en føflekk er et enkelt og raskt inngrep. Området bedøves (lokalbedøvelse) og føflekken samt litt av den sunne huden rundt skjæres ut. Dette gjør ikke vondt. Fjerning av føflekk i ansiktet foregår på samme måte som på kropp. 

Forskjellige måter å fjerne føflekker på

Hvilken metode vi velger avhenger av årsaken til inngrepet, størrelsen på føflekken og føflekkens plassering. Det er hovedsakelig to måter vi fjerner føflekker på i dag:

  • Kirurgisk fjerning av føflekker (med sting): denne metoden brukes som oftest på små melanomer.
  • Kauterisering (brenner bort føflekken)

Kirurgisk fjerning av føflekker (med sting):

Kirurgisk fjerning av føflekker er den vanligste måten å fjerne føflekker på. Det er en behandlingsmetode som ofte brukes på små melanomer eller føflekkreft i tidlig stadium, hvor melanomet fjernes under en biopsi.

Dette innebærer at en bit av vevet fjernes fra kroppen. For personer med føflekkreft i et tidlig stadium, vil dette være den eneste behandlingen som trengs. I noen tilfeller kan vi fjerne både kreften, en kant av huden rundt føflekken og et lag med vev under huden. Føflekken sendes i etterkant av inngrepet til undersøkelse, for å analysere om det er utvikling av kreft.

Kirurgisk fjerning av føflekker utføres med skalpell; en skarp kniv. Etter inngrepet vil det sys inn ett eller to sting. Tråden som brukes til stingene er tilpasset huden, for å oppnå best mulig kosmetisk resultat.

Du kan være i normal aktivitet etter inngrepet, men det er viktig å være klar over at det vil kreves noe stell fra deg som pasient. Du må blant annet huske på å bytte kompresser og plaster på såret regelmessig, samt holde såret beskyttet i tiden etter inngrepet. I tillegg må du normalt ha sting som skal fjernes etter at såret har begynt å gro. Du vil få all praktisk informasjon rundt pleie etter inngrepet, samt oppfølging og informasjon hos vår lege.

Fjerne føflekker ved kauterisering:

Kauterisasjon er en vanlig prosedyre for en hudlege. Her brukers et instrument som fjerner vev via brenning. Teknikken bruker elektrisk strøm hvor grad av varmeutvikling avhenger av styrke og type. I lav dosering kan man fjerne vorter og utvekster. Dette kan også brukes under operasjon for å stoppe blødninger.

Etter fjerning av føflekk

Etterbehandling avhenger av behandlingsmetode, størrelsen på føflekken, og eventuelt hudområdet rundt som ble fjernet.

Normalt etter fjerning av føflekker, spesielt ved kirurgisk inngrep, bør du unngå direkte kontakt med vann i 1-3 dager. Dusjplaster kan brukes om nødvending. I tillegg bør kraftig fysisk aktivitet unngås i 1-2 dager etter at du kirurgisk har fjernet en føflekk. I noen tilfeller bør man vente med fysisk aktivitet i 3-4 uker etter inngrepet. Hvor lenge du bør vente, avhenger av lokasjonen på området der føflekken ble fjernet, og om det utsettes for kraftig strekk ved bevegelse.

Før å redusere risiko for infeksjon bør du være spesielt nøye med håndvask, samt unngå berøring av sårområdet i tiden etter inngrepet. I tilfeller hvor såret lekker av væske eller blod, bør kompresser og plaster skiftes regelmessig, gjerne hver 3-6 dag. Dette gjelder i hovedsak for føflekker på kroppen, mens ved fjerning av føflekker i ansiktet kan plasteret som brukes vanligvis være på frem til stingene skal tas.

Kan føflekk fjernes uten arr?

Det er ikke mulig å fjerne en føflekk uten og få arr. Når man fjerner noe fra huden som ikke kun er overflatisk så vil det bli et merke. Hos oss er vi opptatt av et så estetisk fint resultat som mulig, så både fjerning og etterbehandling tar hensyn til dette.

Kan du fjerne føflekker selv?

Føflekker skal ikke fjernes hjemme, med mindre de sitter så løst at de nærmeste faller av av seg selv.

For at en føflekk skal være korrekt fjernet må alle cellene som utgjør føflekken bort. Det betyr at man må fjerne føflekken med en viss margin. Derfor må den skjæres bort, og ikke bare klippes av. Vi anbefaler alltid å gjøre dette hos hudlege..

Eger Skin Clinic har hatt ulovlig markedsføring av botulinum toksin på sine nettsider i en periode og er pålagt av Legemiddelverket å formidle korrekt informasjon.

Botulinum toksin er godkjent til behandling av rynker i panne og ytre kant av øyne når disse har en viktig psykologisk innvirkning for pasienten, kronisk migrene og vedvarende alvorlig aksillær hyperhidrose som forstyrrer daglige gjøremål. ESC har tidligere markedsført behandlinger som er ikke er godkjente bruksområder hvor bivirkninger og risiko er lite kjent eller ukjent.


LEVERANDØRER



Hold deg oppdatert!

Meld deg på nyhetsbrevet og motta de nyeste artiklene om hudhelse og spennende kampanjer. Du kommer til å elske det!