Botulinumtoksin A

Hva er Botox? 

Botox (Botulinumtoksin A) og VISTABEL fra legemiddelfirmaet Allergan er et registrert legemiddel, et renset protein som injiseres i små volum i ansiktsmusklaturen for å få de til og slappe av, slik at linjene glattes delvis eller helt ut. Botox ble godkjent av FDA i 1989 og har også vært brukt på rynkebehandling i USA i ca. 15 år. Middelet er registrert i over 100 land. Behandlingen er den mest vanligste kosmetiske behandling i USA og i Norge. I Norge har vi hatt erfaring med denne behandlingen i 10 år.

Ingen alvorlige bivirkninger er registrert.

Mikroskopiske mengder botulinum-toxin (“Botox”) sprøytes inn for lamme små muskler som forårsaker rynker.Botox er et registrert legemiddel som inneholder botulinum-toxin Type A.  I meget små og fortynnete doser sprøytes legemiddelet inn i utvalgte ansiktsmuskler for å glatte ut rynker. De vanligste rynkene å behandle er rynker i pannen, «sinte-rynken» mellom øyenbrynene og rynker som oppstår ved øynene når man smiler. Man kan gjenoppta arbeid og andre daglige gjøremål umiddelbart etter behandlingen. De første 12 timene etter behandlingen bør man imidlertid ikke gni eller massere det området som er behandlet.

  • Glabella: sinterynken, mellom øyenbrynene er det området som aller oftest blir behandlet.
  • Kråkeføtter rundt øyenen: smilerynkene
  • Panne: tversoverlinjene i pannen
  • Munnviker/ nedoversmil

Botox-injeksjon
Botox injiseres av med en engangssprøyte med svært tynn spiss. Fordi sprøytespissen er så tynn er det lite ubehag med behandlingen. Mange beskriver følelsen som et myggestikk.
Behandlingen tar ca 15 minutter, avhengig av hvor mange områder man ønsker å behandle. De første 3-4 timene bør man ikke gni eller massere det området som er behandlet. Derimot er det gunstig å bruke de musklene man ønsker blokkert så mye som mulig den første dagen etter behandlingen. Etter injeksjonen tar det 2-3 dager før Botox begynner å virke og inntil 7 dager før man får full effekt.
Botox-behandlingen gir ikke varig effekt. Effekten varer i gjennomsnitt 3-5 måneder etter den første behandlingen. Så kan man avgjøre om man ønsker å gjenta behandlingen og eventuelt også få behandlet andre områder. For å vedlikeholde optimal effekt av Botox bør man beregne å gjenta injeksjonene 2-3 ganger per år.

Fordelene med Botox
Botox glatter ut rynkene og noen opplever at Botox gir et løft i ansiktet som gjør at man ser friskere og mer opplagt ut.
Det er også en del kvinner som får injisert Botox mot migrene og som rapporterer om god effekt.
Vitenskapelige studier med Botox brukt mot rynker tyder på at effekten av Botox varer lenger for hver ny behandling.
Botox virker kun i de spesifikke musklene som behandles og ikke pånærliggende områder eller muskler.
Man kan gå tilbake på jobb eller til daglige gjøremål umiddelbart etter behandlingen.

Bivirkninger
Uønskete bivirkninger ved bruk av Botox er imidlertid svært sjeldne. Den vanligste bivirkningen er ømhet eller en liten blodutredelse på innstikksstedet. I sjeldne tilfeller kan Botox gi en forbigående svekkelse av nærliggende muskler. Fordi effekten av Botox er forbigående er også bivirkningene forbigående. Det er frem til i dag ikke rapportert om varige men etter behandling med Botox.

Botox kombinert med andre behandlinger
Rynker som oppstår på grunn av bruk av ansiktsmuskulaturen er best egnet til botox-behandling. Rynker som fortsatt er der når man slapper av i musklene, behandles best med Restylane eller laser. De vanligste kombinasjonene er med Restylane, hudprogram (rynkekremer) og laserbehandling.

Botox mot overdreven svette (hyperhidrose)

Botox er en effektiv behandlingsmetode mot overdreven svette både i armhuler og håndflater. Behandlingen har langvarig effekt (6-12 måneder).
Overdrevet svetting blir kalt hyperhidrose. Svetting er naturens måte å regulere kroppstemperaturen på, men personer som lider av hyperhidrose, produserer mye mer svette enn det som er nødvendig.

Botox blokkerer nerveimpulser til svettekjertlene og hindrer at disse skiller ut svette. Botox virker på injeksjonsområdet og ikke andre steder på kroppen.

Behandlingen
Botox injiseres via en sprøyte i armhulen/håndflaten. Man må regne med et stikk for annenhver centimeter med hud i armhulen og hver centimeter i håndflaten. Alle som ønsker bedøvelse, vil få dette. Man kan gjenoppta arbeid og andre gjøremål etter behandlingen.

PRISER

Botox mot rynker 1 område: Kr. 2.300,-
Botox mot rynker 2 områder: Kr. 3.900,-
Botox  mot rynker 3 områder: Kr. 4.900,-