Tanngnissing

Å gnisse tenner i søvnen er vanlig forekommende og de fleste vet ikke ens om at dem gjør det.

Tanngnissing

Å gnisse tenner er en vanlig forekommende tilstand. 10-20% av alle nordmenn gnisser tenner i søvnen, noe som kan føre til store skader på tenner og tannemalje.

Gnisser du tenner kan du oppleve anspente eller ømme kjever, følsomme tenner, hodepine eller stiv nakke under dagen dersom du gnisset tenner i søvnen. Noen gnisser høylytt at det går ut over nattesøvnen til partner mens andre gnisser stille og ikke oppdager før tannlegen oppdager skade på tennene. Tennene skal du ha hele livet og er derfor verdt å ta vare på. Heldigvis finnes det effektiv behandling av tanngnissing.

Idag finnes det ikke noen behandlinger som tilbyr en permanent løsning for å bli kvitt problemet permanent.

Hos tannlegen blir du ofte tilbydd bittskinne som vil motvirke skade på emaljen når du sover. Mange synes dog disse skinner er ubekvemt å sove med og kan gå ut over din  søvnkvalitet. Men er som regel det rimligste alternativet og kan være verdt et forsøk.

Hos oss behandler vi tanngnissing ved å injisere muskelavslappende middel i masseter-muskelen, av samme type som når man behandler rynker. Etter noen dager når dette toksinet virket fullt ut vil tanngnissingen være helt borte. Effekten varer ca. 6 måneder etter første behandling. Vedlikeholdsbehandlinger vil være mindre hyppige som kjevemuskelen blir svakere og  etterhvert vil gjenbehandling være nødvendig først etter 12 eller 18 måneder.

Vi vet ikke sikkert hva som gjør at enkelte gnisser tenner, men hos noen skyldes problemet at det ikke er normalt sammenbitt av under- og overkjeven. Forskerne tror at psykologiske faktorer også kan virke inn, noe som viser seg som anspenthet, stress eller angst, undertrykt sinne/frustrasjon eller en aggressiv, konkurrerende og eventuelt hyperaktiv personlighet. Koffein og nikotin kan øke adrenalinnivået i kroppen og på den måten forverre en eventuell tanngnissing.

Det hender også at tanngnissing oppstår etter hjerneskade eller sykdom (særlig sykdom knyttet til bevegelser i ansiktet). Tanngnissing kan også være bivirkning av enkelte medisiner som er rettet mot psykiatrisk sykdom, som for eksempel medisiner mot depresjon.

Så mange som en tredjedel av alle barn gnisser tenner, og da særlig i fem-seks års alder. Dette tror ekspertene har sammenheng med vekst, øresmerter eller nye tenner. De aller fleste vokser problemet av seg, men selv gnissing i en kort periode kan gi skade til de permanente tennene.

Kilde: nhi.no

Behandlingsmetoder mot tanngnissing

Injeksjonsbehandling med muskelavslappende middel i massetermuskelen er en effektiv metode for deg som gnisser tenner i søvnen.

LEVERANDØRER



Hold deg oppdatert!

Meld deg på nyhetsbrevet og motta de nyeste artiklene om hudhelse og spennende kampanjer. Du kommer til å elske det!